Niech te święta będą kolorowe!

Kolorowa Wielkanoc z przepisami Szymona Czerwińskiego

Specjalnie dla Ciebie, Szymon przygotował przepisy na wyjątkowe Wielkanocne dania

W imieniu Właścicieli, całej załogi Volvo Car Kalisz oraz naszego Ambasadora – Szymona Czerwińskiego życzymy Wam aby ten szczególny czas jakim są Święta Wielkanocne napełnił Was miłością , radością i spokojem. Niech te Święta przepełnią nas wiarą i nadzieją na lepsze dni !

Specjalnie dla naszych sympatyków i fanów dobrej kuchni, Szymon przygotował 4 kolorowe przepisy na wyjątkowe dania Wielkanocne.  Jeżeli uda ci się wykonać któryś z przepisów, koniecznie wrzuć go na swoje social media i oznacz nas @volvocarkalisz i Szymona @szymon Czerwiński. Chętnie obejrzymy Wasze efekty zmagań w kuchni.

Kolorowych Świąt!

 

 

Jajka po skandynawsku

Idealnie smakują z domowym majonezem

Lista Zakupów:

500 g białej kiełbasy surowej

5 jajek „0”

100 g mąki pszennej

100 g bułki tartej

Olej

Sól i pieprz

Przepis:

W rondelku zagotuj wodę, posól i włóż do niego cztery jajka w temperaturze pokojowej. Gotuj przez 6 minut. Następnie obierz ze skorupek i ostudź.

Kiełbasę podziel na cztery części następnie owiń ją ugotowane jajka. Dopilnuj, aby mięso było równomiernie rozprowadzone i tej samej grubości.

Jajko rozbełtaj, a do dwóch talerzy nasyp mąkę i bułkę do tartą. Następnie przygotowane kulki mięsa obtocz w mące, jajku i bułce tartej.

W garnku rozgrzej olej do 180 st C następnie smaż każdą z kulek w głębokim tłuszczu, aż będzie chrupiąca i rumiana.

Smacznego!

Jajka faszerowane burakami

Kolorowe pyszności na Wielkanocny stół

Lista Zakupów:

10 jaj „0”

5 łyżek ugotowanych buraków

4 łyżki majonezu

2 łyżki chrzanu

1 pęczek koperku

Rzeżucha

sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo – 6 minut licząc od zagotowania. Następnie ostudź w ziemnej wodzie i obierz ze skorupek. Następnie przekrój na połówki. Wydrąż żółtka do miseczki.

Buraczki zetrzyj w rękawiczkach na tarce – drobne oczka. Dodaj posiekany koperek i rzeżuchę. Dodaj żółtka, chrzan i majonez. Wymieszaj ze sobą składniki, aż powstanie jednolita pasta.

Masę przełóż do rękawa cukierniczego z gwiaździstą końcówką. Wyszprycuj białka.

Smacznego!


Schab faszerowany owocami

Pokochają go także dzieci

Lista Zakupów:

Schab faszerowany owocami

1 kg Schabu

200 g suszonych moreli

200 ml wina czerwonego wytrawnego

100 g masła

50 ml oleju

2 ząbki czosnku

1 op Majeranku

100 g Soli

Pieprz

Przepis:

Schab dokładnie umyj pod bieżącą wodą i oczyść z wszelki błon. Następnie osusz ręcznikiem papierowym. Do miski przełóż sól, pieprz majeranek, przeciśnięty przez prasę czosnek i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso i schowaj do lodówki na 3 godziny.

Owoce suszone zalej winem i pozostaw do napęcznienia. Mięso zamarynowane natnij wzdłuż dość głęboko, aż powstanie kieszeń w którą należy włożyć przygotowane owoce.

Na patelni rozgrzej masło z olejem następnie obsmaż z każdej strony mięso. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 170 st C przez 45 minut. Pamiętaj, aby podczas pieczenia polewać mięso powstałymi sokami.

Sprytna Baba

Słodka i kolorowa

Lista Zakupów:

4 jaja „0”

300g margaryny

1 szklanka cukru drobnego

2 szklanki mąki

1 i 1.2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:

W garnku połącz ze sobą margarynę, mleko, cukier drobny oraz waniliowy. Włącz gaz i gotuj do chwili, aż się zagotuje. Następnie zdejmij z gazu, aby masa ostygła.

Do zimnej masy dodawaj żółtko po żółtku i nieustaniie miksuj. Przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodawaj łyżka po łyżce nieustannie ubijając do chwili, aż powstanie jednolita masa.

Do drugiej miski przełóż białka, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Pilnuj, aby jej nie przebić. Następnie tak przygotowaną pianę z białek dodaj do gotowego ciasta i połącz delikatnie przy użyciu łyżki lub szpatułki.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C, ciasto przełóż do formy do pieczenia baby wielkanocnej i piecz przez 50 minut. Sprawdź za pomocą drewnianego patyczka lub wykałaczki czy ciasto jest suche. Jeżeli patyczek będzie wilgotny czas pieczenia należy wydłużyć.

Smacznego!

Podejmij decyzję z nami